Kyberpohádky-kybernetická bezpečnost a digitální dovednosti-preventivní program 10/2024

V rámci projektu Svět v kostce přijela do MŠ Atomík lektorka Michala Radotínská s variací na klasickou dětskou pohádku „O kůzlátkách“, ale tato byla ze světa, kde mají všichni přístup k internetu v podstatě jako v reálném světe.

Co to jsou kyberpohádky?
KYBERPOHÁDKY-O nezbedných kůzlátkách. Tento preventivní program je pro předškolní děti, které vyrůstají ve světě, kde je plno obrazovek a přes internet lze vidět věci, které by kolikrát vidět ještě neměly.

Základním motivem všech pohádek bývá boj dobra se zlem. V pohádkách se učíme, jak se máme chovat ke svému okolí, i jak se okolí může, dobře či nedobře, chovat k nám, proč je důležité být na straně dobra a proč musíme proti zlu bojovat.

V naší moderní době se pohybujeme ve světě, kde v nedávné době lidé začali používat internet a pro nás všechny, a to bez rozdílu věku, je to stále nové (virtuální) prostředí. Tento svět se k nám může chovat dobře či nedobře, i v tomto světě je důležité být na straně dobra, aby nakonec zvítězilo nad zlem. Je velmi důležité se naučit rozlišovat pravdivé informace od nepravdivých a chránit si vlastní bezpečí a soukromí.

Tento preventivně-vzdělávací program se uskutečnil díky projektu Svět v kostce.

V rámci Programu celoměstské podpory vzdělávání na území hlavního města Prahy pro rok 2024 byl MŠ Atomík poskytnut grant na projekt Svět v kostce. Číslo smlouvy DOT/61/05/016676/2024. Cílem projektu Svět v kostce je využít nové formy a metody výuky pro děti. Zaměřit se v rámci aktivit na rozvoj finanční gramotnosti, wellbeingu a kritického myšlení. Zajištění součinnosti MŠ Atomík a přenosu zkušeností v rámci sítě společnosti Firemní školky, s.r.o. a dalších mateřských škol v Praze.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.